Bug 1170980 - usb2 device on usb 3.0 connector with systemd243++
usb2 device on usb 3.0 connector with systemd243++
Status: RESOLVED NORESPONSE
Classification: openSUSE
Product: openSUSE Tumbleweed
Classification: openSUSE
Component: Basesystem
Current
x86-64 SUSE Other
: P5 - None : Normal (vote)
: ---
Assigned To: systemd maintainers
E-mail List
:
Depends on:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2020-05-01 15:28 UTC by Michael Hartje
Modified: 2020-06-08 18:36 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Found By: ---
Services Priority:
Business Priority:
Blocker: ---
Marketing QA Status: ---
IT Deployment: ---
fbui: needinfo? (hartje)


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Michael Hartje 2020-05-01 15:28:47 UTC
Problems with newer systemd after February 2020 in opensuse thumbleweed (x86-64)

Example:

connecting an ADALM-PLUTO to the USB3.0 Connector of an x86-64 opensuse Thumbleweed momtherboard shows (see below)

systemd245 kernel 5.6.6-1

I get the following with dmesg:
[    2.131490] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
[    2.133540] ehci-pci: EHCI PCI platform driver
[    2.133681] ehci-pci 0000:00:1a.0: EHCI Host Controller
[    2.133685] ehci-pci 0000:00:1a.0: new USB bus registered, assigned bus numbe

[    2.153401] usb usb1: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[    2.153402] usb usb1: Product: EHCI Host Controller
[    2.153403] usb usb1: Manufacturer: Linux 5.6.6-1-default ehci_hcd
[    2.153403] usb usb1: SerialNumber: 0000:00:1a.0
[    2.153490] hub 1-0:1.0: USB hub found
[    2.153499] hub 1-0:1.0: 2 ports detected
[    2.153629] xhci_hcd 0000:00:14.0: xHCI Host Controller
[    2.153634] xhci_hcd 0000:00:14.0: new USB bus registered, assigned bus number 2
[    2.154676] xhci_hcd 0000:00:14.0: hcc params 0x200077c1 hci version 0x100 quirks 0x0000000000009810
[    2.154679] xhci_hcd 0000:00:14.0: cache line size of 64 is not supported
[    2.154817] usb usb2: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0002, bcdDevice= 5.06
[    2.154818] usb usb2: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[    2.154819] usb usb2: Product: xHCI Host Controller

[    3.229117] usb 4-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-pci
[    3.229132] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-pci
[    3.229141] usb 2-1: new full-speed USB device number 2 using xhci_hcd

[    3.357089] usb 2-1: device descriptor read/64, error -71
[    3.488355] systemd-journald[232]: Received SIGTERM from PID 1 (systemd).
[    3.593195] usb 2-1: device descriptor read/64, error -71

[    3.833087] usb 2-1: new full-speed USB device number 3 using xhci_hcd

--  when I connect the PLUTO :

[ 1833.922313] usb usb2-port1: attempt power cycle
[ 1834.576285] usb 2-1: new high-speed USB device number 21 using xhci_hcd
[ 1834.725898] usb 2-1: Dual-Role OTG device on non-HNP port
[ 1834.726020] usb 2-1: set a_alt_hnp_support failed: -32
[ 1834.852230] usb 2-1: new high-speed USB device number 22 using xhci_hcd
[ 1835.001876] usb 2-1: Dual-Role OTG device on non-HNP port
[ 1835.002010] usb 2-1: set a_alt_hnp_support failed: -32
[ 1835.002085] usb usb2-port1: unable to enumerate USB device

when I connect it to an USB2-HUB, it is recognized and works as expected

After the system upgrade end of Febuary 2020 (systemd243++) I notice problems with my USB-hub working for years without any problems.

I have used since years a 7 port-USB-hub LogiLink (spearte powered)
Bus 002 Device 007: ID 1a40:0201 Terminus Technology Inc. FE 2.1 7-port Hub

After this upgrade to newer systemd243++ the system does not recognize several devices at this hub correctly (namely USB-Camera, DVBT2-Stick Astrometa)

Bus 002 Device 016: ID 0c45:62c0 Microdia Sonix USB 2.0 Camera

The devices work fine, when I put it on a seperate  usb-connection of the host with a passive host.

Any help is needed

Thanks in advance

Michael
Comment 1 Franck Bui 2020-05-15 15:00:45 UTC
(In reply to Michael Hartje from comment #0)
> After the system upgrade end of Febuary 2020 (systemd243++) I notice
> problems with my USB-hub working for years without any problems.

Was systemd the only package updated during the upgrade ?

If not, how did you figure out that systemd was the culprit ?

I'm asking because I don't see how you came to that conclusion by only looking at the logs you provided.
Comment 2 Franck Bui 2020-06-08 18:36:04 UTC
Closing since no feedback have been provided so far.